La trecutu-ți mare…
Sfântul Constantin cel Mare a fost împăratul roman care a legalizat creștinismul, prin Edictul de la Milano (313), prin care a pus capăt persecuțiilor creștinilor. A avut o viziune înaintea bătăliei de la Podul Milvius: o cruce i-a apărut pe cer, cu cuvintele: „Prin acest semn vei învinge”, care i-a dus victoria. Tot el a convocat Primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325), unde s-a pus baza Crezului ortodox.
Sfânta Împărăteasă Elena, mama lui Constantin, este venerată de creștini pentru că, în timpul unei călătorii la Ierusalim, a descoperit Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Hristos. A ctitorit numeroase biserici în Țara Sfântă, inclusiv Biserica Sfântului Mormânt. Este cinstită ca simbol al evlaviei și al căutării sfințeniei, al susținerii materne a credinței.
Sunt protectorii Bisericii și ai noii ordini creștine în Imperiul Roman și împreună simbolizează: Crucea, ca semn al biruinței creștinismului, Unitatea dintre puterea lumească și cea religioasă și Familia creștină ideală, mamă și fiu, uniți prin credință.
Comuna Călărași și satul meu natal, Sărata, ambele din județul Dolj, își serbează astăzi patronii. Biserica din Călărași are acest hram, evidențiind în rândul locuitorilor respectul față de acești mari sfinți, întocmai cu apostolii.
…mare viitor
În semn de prețuire față de pământul în care m-am născut și am crescut, începând de azi, ofer timpul meu, resursele mele, întorc parte din viața mea. Elevii din mediul rural trebuie să aibă, în continuare, șansa la educație. Pentru copiii care se pregătesc de admitere la liceu, ofer, de acum încolo, o zi pe săptămână, în vederea susținerii pregătirii lor. Pentru autoritățile locale, pun la dispoziție resursele și priceperea mea.
Cu această ocazie, am adresat o scrisoare către comuna mea natală, prin care le-am transmis aceste lucruri, la zi de sărbătoare. Reproduc aici textul acestei scrisori de suflet:
Către COMUNA CĂLĂRAȘI, Județul Dolj
Domnului Primar, Sorin Sandu
Doamnelor și Domnilor Consilieri Locali
Excelențele Voastre,
Am decis să vă adresez prezenta dintr-un profund sentiment de responsabilitate socială și de dragoste față de comuna în care m-am născut, satul în care am crescut și școala Sărata în care am primit o frumoasă educație, din care am putut accede direct la cea mai bună clasă de Matematică – Fizică a județului Dolj, în 1987, la actualul Colegiu Național ”Frații Buzești”. Un liceu după care, o dată absolvit cu nota 10 la Matematică la bacalaureat, m-am întors de îndată la sublima școală generală Sărata, unde am lucrat un an, în 1991-1992, predând elevilor cu doar câțiva ani mai tineri decât mine Fizica și, ocazional, ore de Matematică și alte materii. A fost o experiență deosebită, am trimis elevi la olimpiadă, iar școala noastră a fost lăudată.
O previziune făcută elevilor de atunci de doamna prof. Eugenia Dumitriu, m-a surprins total. Dânsa le spunea: ”dacă Ringo este la această vârstă aici [aveam 18 ani], cu siguranță va ajunge mult mai departe”.
Am pornit următorul salt, spre studiile superioare, alegându-mi profilul după ce în școala noastră s-a vorbit că se vor introduce calculatoare, cu visul că mă voi întoarce și îi voi educa astfel pe copiii din sat.
Am lăsat în urmă amintirile copilăriei dar și pleiada de profesori care m-au format ca om: prof. Ileana Constantinescu, prof. Sevastian Pîrvănuș, prof. Eugenia Dumitriu, prof. Marin Băutoru, prof. Viorel Vancea, prof. Bebiță Cozeca și, nu în ultimul rând, regretatul Lucian Tudorașcu, al cărui sfârșit m-a întristat mult.
Am urmat o carieră în funcția publică, un mandat managerial, un altul organizațional.
Conjunctura a făcut să acced și în Parlamentul Țării, ca unic fiu al comunei noastre care a avut până acum această onoare, unde nu mi-am făcut de râs părinții, între timp plecați dintre noi. Am deținut funcții înalte, de la președinte de comisie parlamentară, până la Secretar al Camerei Deputaților și membru în Biroul Permanent, niciunde neuitând educația primită acasă. Nu mai fac politică și nici nu voi mai face vreodată.
Nu știu dacă pot afirma că am ajuns atât de departe, cât a prezis prof. Eugenia Dumitriu, dar, astăzi, la vârtsa de aproape 52 de ani, încep să simt nevoia de a reveni la origine și de a întoarce sprijinul primit.
Studiile superioare absolvite cu licență în domeniul Științei sistemelor și a calculatoarelor, urmate de cele de master în Dreptul afacerilor publice, o experiență într-o funcție publică de 13 ani, până la maximul profesional, alți 3 ani de management de proiect cu finanțare externă, alături de cea organizațională, de aproape 25 de ani, cred că pot servi și comunității din care provin.
În situația în care și Domniile Voastre veți accepta în mod formal sau informal, aș fi bucuros să îmi pun pro bono toate resursele și priceperea la dispoziția dumneavoastră, dar și a elevilor noștri de clase mai mari, care se pregătesc de admitere la liceu, fiind dispus să ofer, de acum încolo, o zi pe săptămână în acest sens.
Cu considerație,
Al Dvs.,
Fiu al Comunei, Ringo Dămureanu